Wandelen
in limburg
Zonlicht
over de Maas
   


Route: 7 kilometer.
Zie routebeschrijving en kaartje
Startpunt: B&B‘ t Klooster, Kerkweg 1 in Borgharen
Tussenstop: in Itteren zijn een paar leuke cafés
OV: Bus 17 vanaf NS-station Maastricht, halte Schoolstraat
Parkeren: bij startpunt
Honden: ja
Rolstoeltoegankelijk: nee

Een leuke rondwandeling vanaf ‘t Klooster in Borgharen langs de oevers van de Maas naar het dorpje Itteren en vanaf daar door de akkers en weilanden weer terug.
Onderweg komt u langs de Maas bij een mooie picknickplek.
Voor hun gasten kunnen de eigenaars van B&B ’t Klooster een picknickmand verzorgen. De route is ook goed te doen als ontspannen avondwandeling. Het zonlicht
over de Maas is dan prachtig!

Routebeschrijving
1.Vanuit ‘Klooster loopt u naar links richting het kasteel en daar gaat u linksaf de Kasteelstraat in. Het kasteel is privé-bezit en is niet toegankelijk.
Wel kunt u onder de toegangspoort doorlopen naar de kasteelvijver. Aan het eind van de Kasteelstraat steekt u schuin de weg over en gaat u langs een zwartwit ijzeren kruis een verhard
paadje in richting de Maas. Na 30 meter gaat u over het dijkje rechtsaf over een graspad tussen de weilanden door. Volg dit pad langs de Maas
totdat het overgaat in een verhard fietspad dat verder de rivier volgt. Loop dit pad helemaal uit. U komt vanzelf langs de picknickplek.
2. Ga aan het eind van het pad rechts van de rivier af en ga bij het witte kapelletje linksaf richting Itteren. Na 50 meter loopt u bij een bankje schuin links tussen twee hagen het voetpad
in. De dorpjes Borgharen en Itteren liggen meteen naast de Maas en kunnen bij zeer hoge waterstand ingesloten worden door het wassende water. U loopt nu langs een muurtje dat verhoogd wordt wanneer de Maas buiten haar oevers treedt. Iets verderop leidt ditzelfde pad u tussen de fraaie tuintjes door van huizen die aan de Maas liggen. Blijf het voetpad langs de rivier volgen. Het pad gaat over in een onverhard pad over de dijk. Aan het einde gaat u op de T-kruising rechtsaf en onderaan de dijk weer rechts.
U houdt links aan en gaat linksaf over de De Ruyterlaan.
 
3. Bij de kruising (met op de hoek aan uw rechterhand een Christusbeeld) loopt u rechtsaf de Kruisweg in. De weg gaat over in een graspad dat linksaf buigt over een dijkje. Volg het pad langs de beek. Na enige tijd loopt de beek naar links, maar u blijft het pad rechtdoor volgen tot aan de verharde weg. U gaat hier linksaf.
Grappig detail: de lantarenpalen zijn gemarkeerd met roodwitte strepen alsof het een skipiste is.Zo blijft de weg zichtbaar, ook als hij zou zijn ondergelopen door harde regenval.
4. Na ongeveer 200 meter slaat u rechtsaf een klein smal weggetje in, de Pasesstraat. Vlak voor het bord Borgharen gaat u links door een veehekje de dijk op. Als er koeien grazen, is het hekje afgesloten en volgt u de verharde weg langs de dijk. Op de kruising bij de Spekstraat gaat u rechtsaf. Ga bij de Kerkstraat links en u bent weer bij B&B ‘t Klooster.