De oude stad in een nieuwe jas
Rundsje Mestreech
Stads wandeling
in Maastricht

 

Maastricht blijft natuurlijk een prachtige, Bourgondische stad met veel bezienswaardigheden, terrassen, pittoreske
straten en mooie winkels, maar diverse oude plekjes hebben kortgeleden een ander aanzien gekregen.
Deze uitgebreide rondwandeling is een hernieuwde kennismaking met de stad, waar
we erg van hebben genoten.


Redacteur: Aeila Huigen
Route: 6 kilometer. Zie routebeschrijving
en kaartje
Startpunt: NS-station Maastricht
Tussenstop: eindeloos veel winkels, cafés, terrassen en restaurants
OV: trein naar NS-station Maastricht
Parkeren: diverse parkeergarages bij het station
Honden: ja

Let op: Maastricht is vanwege de straatklinkertjes geen stad voor een wandeling op smalle hakken.

Routebeschrijving
De route begint op het NS-station. U loopt
vanaf de hoofdingang rechtuit de Stationsstraat (later de Wycker Brugstraat) in naar de Sint Servaasbrug. Aan het eind van de brug gaat u rechtsaf de Kesselskade op. Volg de kade en ga recht tegenover de volgende brug (Wilhelminabrug) links het Mosae Forum in. Aan de rechterhand bevindt zich een gloednieuw ondergronds winkelcentrum met een heerlijke delicatessenzaak. U loopt vervolgens over de markt met aan de linkerhand het stadhuis. Aan het eind van het plein gaat u linksaf (Spilstraat) en meteen de eerste rechts, de winkelpromenade in. De route gaat links de roltrap op en door een klein poortje komt u op het Domplein.
Links ziet u de Dominicanerkerk waar nu
een boekhandel in gevestigd is. Een echte boekenkathedraal!
Ga naar rechts en meteen links (Helmstraat)U komt nu op het Vrijthof, het beroemdste plein van Maastricht. Loop rechtsaf, langs het theater, naar het Keizer Karelpleintje.
Links ziet u de achteringang van de Sint Servaasbasiliek.
U neemt de tweede straat links, de Kommel. Rechts ziet u de Kruisherenkerk, nu een designhotel waar je stijlvol kunt dineren of lunchen. Aan het eind van het pleintje maakt de weg een bocht naar rechts. Ga na deze bocht de eerste weg links, de Abtstraat, in.Aan het eind van de straat ziet u de poort van de universiteit. Ga hier rechtsaf. Aan het eind van het universiteitsgebouw gaat u linksaf het Aldenhofpark in. Volg het pad door het park langs de oude stadsmuur. U passeert een oude berenkooi. Ga bij het hertenkamp links het bruggetje over en door het Nieuwenhofpoortje.
Ga rechtdoor de Zwingelput in en op de kruising rechtsaf (Grote Looiersstraat). Ga de tweede straat rechts, langs de oude stadsmuur, het Lange Grachtje in. Aan het einde linksaf (Heidenstraat).
Na de Franciscanerkerk gaat u naar rechts (Achter de Oude Minderbroeders), waarna u meteen links het steegje neemt naar de Bisschops(water)molen. U loopt door de molen. Links ziet u de ingang van de Bisschopsbakkerij met lunchroom.
U gaat schuin rechtdoor de Koestraat in
(op maandag zijn molen en lunchroom gesloten en neemt u vanaf de Franciscanerkerk de tweede zijstraat rechts om bij de bakkerij uit te komen).
Deze straat gaat over in de Cortenstraat en zo komt u uit op het Onze Lieve Vrouwe plein. Loop over het plein langs de kapel (vergeet niet om hier even naar binnen te gaan) en ga rechts (Plankstraat) en meteen weer links (Haverstaat).
Neem vervolgens de eerste straat rechts
(Morenstraat). Deze kruist de Stokstraat, waar u rechtsaf gaat. U bevindt zich nu in de chicste winkelstraat van Maastricht. Aan het einde van de Stokstraat gaat u schuin rechtdoor de Sint Bernardusstraat in. Deze straat komt uit bij de stadswal. U loopt onder de Helpoort door, gaat naar links en neemt de Hoge Brug over de Maas. U komt uit op het moderne plein 1992 en loopt vóór Coffeelovers langs naar links (Als u het Bonnefantenmuseum wilt bezoeken, gaat
u rechtsaf en loopt u langs de Maas recht op
het museum af). Op de volgende kruising gaat u linksaf (Hoogbrugstraat). Deze straat buigt af naar rechts en gaat over in de Rechtstraat. U kruist de Wycker Brugstraat. Hier gaat u rechtsaf en zo komt u weer uit bij het station.